Cep telefonları ilişkilerimize neler yapıyor?
Yazar: Patricia Ventura
Çeviren : Meltem Başoğlu
Katil veya fail olarak, hepimiz cep telefonumuza öncelik verip karşımızdakini görmezden geldiğimizde ilişkilerimiz yaralanıyor. Gözlerimizi, sosyal medya üzerinden az tanıdığımız biriyle iletişim kurmak, hayatın gerçekte bizim için ne olduğunu bilmeyen ya da kaliteli zaman geçirmek için ziyarete gelmek yerine eski fotoğraf albümlerinde sayfaları çevirdiğimiz gibi gelip geçen birisiyle mesajlaşmak için telefona diktiğimizde, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anları hatırlayın, hayatın kalp atışlarından kaçıyoruz. Bizim için en değerli ve kıymetli olan kişisel ilişkilerimizin “o an”ını mahveden bu davranışlar normal olarak kabul ediliyor.
Aşırı telefon kullanımı dolayısıyla ilişkileri görmezden gelmek evlilikten alınacak tatmini azaltır ve depresyon hissini arttıran çatışmalara yol açabilir, bir yetişkin olarak sahip olabileceğimiz en önemli ilişkiyi – yaşam partnerimizle olanı – olumsuz etkiler.
Takıntılı şekilde telefon kullanan kişilerin daha az kibar ve ince olduklarını gösteren bazı deliller bulunmaktadır.
İnsanlar olarak doğamız gereği diğer insanlara aşırı derece bağlıyız ve cep telefonu kullanımı bu bağlılık hissini, yakınlığı ve diğerleriyle olan iletişimin kalitesini düşürüyor. İronik olarak, bu iletişim cihazı, ilişkilerde samimiyetten kaçınmak için "mükemmel bir araçtır".
Telefonlarının ekranlarına gereğinden ve sağlığına etki edecek derecede fazla bakan kişilerin iletişim kabiliyetleri ve kelime hazneleri zayıflama eğilimi gösteriyor.
Çoğu kişi, kendinden ve toplumsal olarak ihmal edilmekten kaynaklı boşluk ve öfke duygularının acı veren hislerinden uzaklaşmak için telefonlarına yönelmekte; bunun sonucunda, stres ve depresyon duygularında bir artış meydana gelmektedir.
Cep telefonları aslında bir iletişim aracı olarak tasarlanmış olsa da, gerçekte kişiler arası bağlanmayı teşvik etmekten ziyade engelliyor oluşunu ironik buluyorum. Öyleyse, neden insanlar bu saplantılı ve zarar verici alışkanlığa devam ediyorlar? Bence bu kaybetme korkusu ve kendini kontrolsüzlüğün temel nedeni bağımlılık. Ekran başında geçirilen zaman, yeni dijital kokainimiz. Yüz yüze görüşme fırsatını es geçerek gerçek samimiyet için ekran başında bağlantılar arıyoruz. Belki bir dahaki sefere kafanızı telefonunuzdan kaldırıp sevdiklerinize bakarsınız ve varlıkları için minnet duyarsınız.
FΩRMIdea Lizbon, 7 Ocak 2018.